Latest Entries »

Wednesday, 25 November 2009

I GO



So long, fare thee well
The dancer & the dancing days have taken leave & fell
So turn down this bed of stone
Quench me with the deadly nightshade from the rose that u belong
The long December rain is falling now
Running down on streets to no where
Music is my life you're my sweetest nightingale
But I cant hear it here no more
n I go
I go
Hush now, don't shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadow by the tracks upon your face

=)

Monday, 2 November 2009

common sense!

hi semua. sudah lama aku berehat panjang dari menulis blog. aku perlukan rehat yang panjang selepas dikurniakan satu ujian dan dugaan yang hebat buat aku yang selama ini tak pernah aku terfikir aku akan hadapinya. tak mengapa. aku seorang yang positif dan kuat semangat. jika digabungkan kedua-dua elemen ini, aku percaya semua benda boleh diharungi. terima kasih juga kepada semua teman-teman dan keluarga yang sentiasa beri semangat dan dorongan selama ini pada aku. percayalah, aku sentiasa berterima kasih dan menghargai kamu semua

aku percaya pada common sense! pada aku setiap orang harus ada common sense dalam diri mereka. orang yang tiada common sense ini mudah dibenci orang lain kerana dia hanya pentingkan diri, tidak menghormati orang dan tidak befikir panjang serta mudah lupa diri. tidak realistic! sangat membencikan dan mudah membuatkan orang maki hamun atau rasa mahu melepaskan satu das tumbukan ke muka orang seperti ini tanpa teragak-agak! sangat membakar jiwa lah orang mcm ni!

dude! be realistic lah ok! have a common sense please..??

emosi kurang stabil menerbitkan entri yang kurang best ntuk dibaca. maaf

Friday, 11 September 2009

duet-duet dimana kau duit

hi semua. sudah lama aku tinggalkan blog ni. dah bersawang jika ini rumah. aku tak menulis lama kerana banyak perkara yang lebih penting perlu aku uruskan. sebenarnya banyak perkara yang tertinggal bagi aku tulis dalam blog ni. setiap masa aku berfikir, mengkaji dan memerhati. perlu diari tambahan lah aku fikir. boleh catat apa saja yang terlintas difikiran aku pada masa tu. kemudian taip dlm blog. tak ada perkara yg terlepas bagi aku kupas mcm ni. nanti lah aku fikir

masalah terbesar bagi seorang pelajar mcm aku ni adalah duit. selalu juga aku ada masalah kewangan. ramai orang kata.."no money no talk","ada duit semua jadi". besar sungguh peranan duit pada semua org. kdg2 aku fikir siapa cipta duet? maksud aku sistem berduet lah. bkn duet karaoke tu. maaf lah. aku lebih suka eja duet drpd duit. nmpak mcm perkataan sepanyol bila eja mcmtu. mungkin kau tak faham. kdg2 seni abstrak sukar difahami org lain.


sebelum sistem berduit dicipta wujud sistem barter. aku rasa sistem barter jauh lebih best dari sistem berduit. sistem barter adalah sistem pertukaran barang. tidak melibatkan duit tetapi nilai yang lebih kurang. jika sistem barter dikekalkan, aku rasa tak ada orang miskin dan orang kaya di muka bumi ni. semua manusia hidup sederhana dan rapat antara satu sama lain sebab masing2 bertukar2 barang untuk hidup. tak perlu susah payah cari duit. masing-masing merasa hasil sesama sendiri.

cuba bayangkan kau perlukan kereta. pergi saja kedai kereta minta sebijik kereta yang kau mahu. sebagai balasan, bila tauke kereta perlukan pertolongan satu hari nanti kau akan tolong atau bagi apa yang mungkin dia perlukan. mungkin kau rasa idea ini agak mengarut, tapi aku rasa boleh berjaya jika semua manusia berkerjasama.

apa yang penting? kerjasama

Monday, 3 August 2009

makhluk yang seronok bersama selalu

hi semua. sejak kebelakangan ni aku rasa hidup aku sangat bosan lah. dah lama aku fikir pasal hidup aku. selalu jugak fikir. rasa seperti hidup aku sangat biasa. tak seronok. asyik buat perkara yang sama. lepak tempat sama. dengan orang yang sama. buat benda sama. cerita benda sama. semua sama. berulangan selalu. bosan lah! macam tak ada matlamat hidup. tak meriah dan tak seronok. hati aku seperti meronta mahukan kelainan dan perubahan. aku mahu hidup aku lebih bermakna. aku mahu lakukan sesuatu yang meriah dan happening dalam hidup aku! sekarang hidup aku sangat biasa. =.=" duuh~

aku suka perkara yang tidak dirancang dalam hidup. jika mahu buat aku redah saja. tak fikir panjang. not playing safe. bagi aku orang yang play safe ni tak reti dan tak mahu berdikari. kena buat perancangan dulu baru buat keputusan. itu bukan cara aku lah. aku suka sesuatu yang spontan. tak ada perancangan. just do it jika mahu buat! apa yang bakal kita hadapi seperti suprise dan buat kita tertanya-tanya apa akan berlaku lepas ni. macam tu baru seronok dan mencabar. haha

mahu cari kawan yang happening lah! yang sporting dan flexible juga gila-gila! kau rasa kau macam tu tak? kawanlah dengan aku. kita hangout sama-sama. jadi kawan rapat

P/s: aku sangat series masa menulis entri ini. muka sangat tekun dan kejam tapi penuh dengan harapan dan cita-cita

Tuesday, 28 July 2009

tag!

aku tak berapa suka jawab soalan-soalan tag lah. malas mahu memikir untuk jawab soalan. aku lebih suka fikir sesuatu yang spontan. tidak dirancang dan sesuatu yang bermanfaat untuk aku fikir. jawab tag rasa seperti jawab soalan survey untuk thesis (group project). haha

1. Besides your lips, where is the favourite spot to get kissed?
secret! ahaa..u know lah!

2. How did you feel when you woke up this morning?
sangat mengantuk. malas mahu pergi kelas. nak sambung tido

3. Who was the last person / people you took a photo with?
aku ada masalah ingatan lah!

4. Would you consider yourself spoiled?
kadang-kadang. tak ada orang sempurna

5. Will you ever donate blood?
tak akan. aku sangat kedekut!

6. Have you ever had a best friend who was of the opposite sex?
mestilah! hidup harus universal

7. Do you want someone to be dead?
tak ada. aku sayang semua orang.

8. What does your last text message say ?
apa rasionalnya aku jawab soalan ni? =.="

9. What are you thinking right now ?
apa jawapan nak letak untuk soalan ni.

1o. Do you want someone to be with you right now ?
tak payah lah. aku nak tido. buat semak saja

11. What was the time you went to bed last night ?
pukul 2 pagi waktu Malaysia

12. Where did you buy the tee you are wearing now ?
sedang separuh bogel sekarang.

13. Is someone on your mind right now ?
Pegawai mara. duit mara belum masuk!

14. Who was the last person who text you ?
En. Langit

TEN Lucky Person to do this quiz...
tak payah lah. aku tak suka jawab tag dan tag orang.

sekian.

P/s: this is the first and the last aku buat tag. lepas ini malas dah

terima kasih miss budDy kerana mengetag saya!

Monday, 27 July 2009

blog makeover

aku suka tengok rancangan "restaurant makeover" atau "opening soon" kat channel afc. seronok tengok restoran diubahsuai jadi lebih gempak dan sale juga makin meningkat! kat Malaysia aku rasa tak ada rancangan sebegitu. mungkin sebab rakyat malaysia jenis rendah diri dan tak suka menunjuk bila renovate restoran. tapi jika ada rancangan sebegitu seronok jugak. boleh layan konsep apa yang designer-designer malaysia terapkan. konsep timur atau konsep barat. aku lebih suka konsep timur seperti ala-ala kekampungan. jika konsep barat pada aku lebih sesuai untuk kawasan urban lah.

ini pula tentang blog makeover. tapi tak lah terlalu over aku make up blog ni. aku hanya buat simple dan bersih. aku suka konsep sebegini. ringkas dan kemas. aku design sendiri header image blog ni. buat reka bentuk macam ni tak ambik masa yang lama. tapi ponteng setengah jam awal masa kelas QSPB jugak lah tadi. hahaha. balik kelas aku sambung siapkan. agak puas hati lah hasil kerja macam ni bagi aku. walaupun biasa-biasa saja tapi aku suka dan rasa berbaloi masuk kelas lambat tadi. haha

P/s: kau rasa mcm mana dengan rupa baru blog aku ni? komen-lah sikit!

blog address pun aku tukar ;)

Sunday, 26 July 2009

Be Proud With Your Certificate Legendarians!!!

terima kasih kepada yang suka baca blog ini. aku cukup hargai kamu. terima kasih juga pada yang beri sokongan dan komen-komen yang membina. aku akan cuba terus berkongsi segala pandangan dan cerita yang bermanfaat untuk kau baca selepas ini. sharing is caring! harus la kan?

okay.

jika kau rasa kau salah seorang warga Legenda satu saja aku mahu cakap..BE PROUD! (ok aku tipu. dua apatah perkataan bukan satu) sebelum ni aku kadang-kadang seperti kurang yakin dengan sijil yang ditawarkan kat KL. was-was lah. sory to say so! tapi aku rasa aku harus fikir semula lah sebab baru aku tahu sijil-sijil kat KL ni pun ada nilai yang bagus. =.=' kira ada masa depan juga lah study kat KL ni. haha. untuk makluman kau yang sedang baca ini, sijil BTEC HND KL juga diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. maklumat lanjut sila klik sini (sila taip "BTEC HND" dalam kotak carian/search). mahu kerja gomen lah!

P/s: agak kecewa lah sebab HND disamakan taraf dengan diploma. pada pandangan aku, HND
sepatutnya sama taraf dengan pra-ijazah bukan diploma. tak gitu?

Friday, 24 July 2009

pasal blog ini

sekarang aku rasa blog aku sangat membosankan! rasa seperti sudah malas tulis blog. macam sudah tak ada apa yang boleh aku cakap. rasa mahu delete semua entri-entri sebelum ni. aku nak mula tulis blog dari awal balik. nak tukar layout blog yang tak menarik ini. nak ubah semua sekali.

macam mana?

boleh/setuju?

Monday, 20 July 2009

full time/part time/ pjj?

sudah seminggu semester baru berlangsung. bermakna ni semester kedua terakhir aku kat KL. semester depan short sem jugak semester last. yessszaa!! juga hanya ada 2 subjek untuk sem depan. hahaha (gelak jahat!) tapi sem ni long sem jadi ada 5 subjek semuanya. agak binasa la beb sebab subjek-subjek sem ni quite tough jugak. mencabar masa tido aku jugak la jawabnya. hehe tapi takpe jika tak ada dugaan yang berat aku mahu ada azam barulah untuk semester baru ni. dah janji pada diri aku akan siapkan semua kerja awal. no last minutes job rules activated! say no to procrastination! aku sudah berazam mahu buat yang terbaik. aku mahu ubah cara hidup aku mulai sekarang. aku mahu maju seperti restoran alimaju curry house sdn. bhd!! (tapi makanan kat situ mahal lah! air kosong pun nak berkira)

urmm..ok

memandangkan aku tinggal hanya lagi 2 sem kat KL jadi sekarang aku agak kusut memikirkan apa patut buat bila dah habis study kat KL? maksud aku lepas praktikal-lah! terus kerja kat tempat praktikal atau sambung buat degree? kalau buat degree aku masih pening mahu buat secara full-time atau part-time atau PJJ? beza ke part-time dengan PJJ? setahu aku sama. belajar seperti sekarang (full-time) aku rasa tak boleh hidup lah. rasa seperti serba tak cukup. susah nak bernafas. selalu kering poket. ada jugak aku fikir mahu buat degree part-time sambil berkerja. kelas hanya pada hujung minggu. hari minggu kerja. rasa macam lebih elok jika buat seperti ni. banyak pekara boleh selesai. tak ada masalah kewangan. yuran belajar pun aku boleh bayar sendiri. tak perlukan loan. tapi cara macam ni makan masa lah untuk aku dapat ijazah. lebih kurang 6 tahun baru boleh grad. memang rasa malas. rasa seperti tak habis-habis belajar. takut aku mengalah separuh jalan nanti. haha

tapi pilihan untuk buat degree part-time aku rasa yang terbaik lah sekarang ni.

apa pandangan kamu??

Monday, 6 July 2009

procrastination

mungkin setengah daripada kamu faham apa itu maksud procrastination. nampak seperti sangat serabut dan kusut pemahamannya. tapi itulah maksud bagi sikap bertangguh. macam aku lah. procrastination habit ini sangat mempengaruhi prestasi aku sebagai pelajar secara specific dan manusia generalnya! aku sebenarnya sangat benci dengan habit seperti ini. selalu juga aku fikir sampai kapan mahu cenggini ya dong?? usia ku semakin senja tapi habitnya tetap cenggitu juga. haha! tak sapal-sapal cakap seberang..

ok.

sekarang aku mahu highlights perkara-perkara yang mungkin menjadi faktor kepada procrastination ini. sila baca dengan teliti okay!

1) Tugas yang kita hendak buat kelihatan tidak menyenangkan kita
2) Kita tidak faham dan tidak jelas apa tugas yang kita patut lakukan
3) Menganggap perkara tersebut terlalu mudah
4) Kita merasakan tugas yang akan kita lakukan amat sukar
5) Tidak ada perancangan yang baik
6) Rasa ragu-ragu pada kemampuan diri
7) Kita takut untuk berubah.
8) Kita takut gagal
9) Matlamat tidak jelas
10) Ingin membuat sesuatu itu menjadi sempurna sehingga menunggu saat yang sesuai
11) Kurang ilmu dan pengetahuan untuk melakukan tugas yang hendak dibuat.
12) Kita tidak senaraikan tugasan yang hendak dibuat
13) Melayan sikap malas
14) Amalan tabiat kerja last minutes
15) Kurang dorongan
16) Jiwa lemah dan tidak tegas pendirian
17) Sikap sambil lewa dan tidak ambil serius
18) Tiada semangat yang jitu dan mantap
19) Tabiat tidak menghargai masa
20) Ketagih suka baca blog ini
21) Ada 9-belas saja kesemuanya. 3 yang terakhir ini saja aku tambah sebab mahu bagi nampak banyak
22) itu saja

P/s: jadi tunggu apa lagi?teksi?tak kan lah tunggu teksi pulak! jadi cepat ubah sikap sebelum jadi habit yang kurang sehat. ok dude? aku baru nak mula lah ni

"Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu jika kaum itu sendiri tidak mengubah nasib mereka"

Saturday, 20 June 2009

agak-agak la sial

maaf mungkin tajuk entry agak kasar pada kau. tapi itulah bentuk emosi aku sekarang. sial! kau ingat rumah aku ini apa? hotel? agak-agak la. kalau rumah ini kau duduk sorang tak apa bai. aku tau aku pun bukannya baik sangat. tapi jika kau mahu buat benda kurang baik pun jangan libatkan orang lain. tak pasal-pasal jadi subahat dengan kau! hormat lah sikit privacy orang. sial lah! aku sangat benci dengan keadaan sekarang! kusut! sial betul!!

tuhan bagi otak tu fikir lah! fikir panjang jangan fikir pendek. jika fikir pendek kau memang bodoh! jika tak mahu fikir pasal diri kau fikir lah pasal orang lain jugak. sekarang tempat aku menuntut ilmu seperti sudah tercemar. aku sakit hati lah mcm ni! tempat kau menuntut ilmu kena suci tahu tak? baru ada keberkatan. nak belajar pun mudah dan senang masuk sebab berkat tempat kau belajar tu. tapi kalau tempat tu malaikat pun tak mahu masuk mana mahu datang keberkatan tu? tension betul lah!

tolong lah. hati aku tak sama seperti hati kau! aku bukan seperti kau. aku fikir masa depan aku. jika kau mahu enjoy seperti tak ada masa depan go ahead! your life! so its your right! aku pun ada hak aku. aku mahukan ilmu yang bermanfaat untuk diri aku. jika kau tak mahu itu masalah kau. jangan samakan aku dengan kau. jangan tutup jalan aku berjihad! kau boleh buat apa saja yang kau mahu tapi bukan kat sini. kau kena pergi tempat kau sendiri. yang penting jangan ganggu privacy aku! kau memang sial jika kau terus buat begitu!

aku paling benci orang yang pentingkan diri dan tak mahu fikirkan tentang orang lain. respect privacy orang sikit boleh tak?

P/s: aku sangat susah hati sekarang. aku mahu cepat-cepat habiskan belajar dan pergi dari sini!! **emosi kurang stabil

pemikiran hati

salam pada semua.

saja aku tulis tajuk entry mcm tu. nampak seperti sedikit abstract sebab aku rasa jarang orang boleh kaitan hati dengan pemikiran. biasanya pemikiran dikaitkan dengan otak dan hati pula dikaitkan dengan buah. (buah hati??) haha! bukan-bukan! hati dengan perasaan..heheh! kebiasaannya begitulah orang kaitkan.

ok. tajuk pemikiran hati tu merujuk kepada kata hati lah. apa yang hati aku mahu. apa yang hati kau juga mahu mungkin. setiap kemahuan itu datang dari hati kan. setiap manusia ada kemahuan. haiwan pun. tapi kita bukan haiwan. so aku tak sentuh pasal haiwan lah. teringat pula pada kawan yang nama wan. jika jumpa dia aku pasti akan sapa mcm ini.. "Hai Wan!" hahaha! kesian dia..

ok.

back to the topic!!

aku rasa seperti ingin pergi ke luar negara. mahu lihat negara orang. mahu rasa pengalaman stay kat sana. mahu sambung belajar kat tempat orang. mahu jadi perantau di negara orang. cuba berdikari sendiri. in a simple terms, aku mahu sambung belajar luar negara. haha! entah la. bukan demand. cuma pada aku overseas student ini tak sama seperti locals lah. mereka lebih rapat antara satu sama lain. wujud satu komuniti yang besar. seperti berada dalam satu keluarga yang sangat besar. happy-lah. mungkin sebab berjauhan dengan keluarga jadikan mereka sangat rapat. bond yang sangat kuat. susah senang bersama. di sini? mungkin ada seperti itu tapi jarang dan tak banyak lah. mungkin bila ditempat orang baru kita faham erti sebenar segalanya. pada aku itu cara aku untuk faham erti sebenar segala-segalanya. berjauhan dengan tanah air tapi masih berada dalam suasana kekitaan. baru faham apa itu kawan, apa itu persahabatan. apa itu harga masa semasa bersama. nilai sebuah perhubungan. aku seperti dapat rasa dan bayangkan semuanya jika aku dinegeri orang dan aku mahu seperti itu.

aku mahu ke luar negara. doakan aku satu hari nanti ada rezeki aku ke tempat orang. xp

P/s: kat kolej ni pun dah separuh mati belajar masih ada impian nak cuba belajar tempat orang? hahaha!! lupakan lah amin..

cuti semester ini mahu buat apa ye? mengelamun lagi lah! mahu pergi ke bulan pulak. haha!

Thursday, 11 June 2009

kehidupan seorang pelajar kolej

Cuba korang renung2kan gambar2 di bawah ni. Kene tak kat batang idong korang? Hehehe..

Every New Semester

After 1st Week

After 2nd Week

Before the Midterm Exam

During the Midterm Exam

After the Midterm Exam

Before the Final Exam

After Seeing the Schedule of the Final Exams

7 Days before the Finals

6 Days before Finals

5 Days before Finals

4 Days before Finals

3 Days before Finals

2 Days before Finals

1 Day before Finals (Night before the Final Exam)

1 Hour before Final Exam

During Final Exam

After coming out of the Examination Hall

After College during Holidays

P/s: haha! Itulah dia kehidupan seorang pelajar..kisah benar dikalangan kita..hahahaha! makan dalam! haha..aduuhh..huhu.haha

credit to: OhTidak!

Wednesday, 3 June 2009

blog, aku dan hari-hari

namaste!

kali ini aku mahu cerita pasal blog aku. tak ada yang best pun tentang blog ini yang mahu aku kongsi. cuma rasa seperti tertanya-tanya kenapa aku mesti ada blog. bukan aku saja. orang lain pun sama. kenapa harus ada blog? adakah sebab kau adalah seorang yang begitu keji dikalangan kawan-kawan kerana pada mereka kau ni sangat membosankan menyebabkan kau buat blog untuk jadikan kawan kau? atau tak mahu dikatakan ketinggalan zaman jika tak ada blog?

aku pun tak faham kenapa harus ada blog. tapi seronok ada blog ini. macam-macam boleh buat. paling happening sekali jika ada blog adalah wujud perasaan malas mahu buat assignments sebab sering update blog. haha! dalam blog macam-macam kau letak. pandangan kau lah cerita kau lah pendapat kau lah. seperti mahu tunjuk kau seorang yang berpandangan jauh dan begitu matang. seorang pemerhati dan penganalisa yang hebat! tapi apa yang sepatutnya dan wajib kau buat sebagai seorang diri kau sendiri pada masa itu kau abaikan. kalau betul apa yang aku katakan ini, kita serupa lah. haha!

saja tulis entry ni mahu hilangkan kusut. tapi masih kusut lah!

Tuesday, 26 May 2009

angan dan sedar

holla!

seperti sudah jadi tabiat sebelum tido aku gemar berfikir dan berangan-angan. jarang aku terus tido. otak mesti akan melayang-layang dulu. macam-macam yang aku fikir. segala apa yang tak sempat aku fikir selama ni aku akan fikir masa sebelum tido. berangan pun selalu jugak. haha. tapi aku suka fikir benda-benda yang aku rasa seronok la. macam masa depan aku. fikir matlamat. apa yang aku mahu capai dalam hidup aku. fikir positif lah. secara ringkasnya, aku fikirkan kesempurnaan hidup sebagai seorang anak/lelaki/ketua kepada sebuah institusi. kesempurnaan dari semua aspek yang merangkumi keseluruhannya. cita-cita lah! mana yang rasa penting aku dahulukan dan sebaliknya. perlu susun secara teliti. jika tak ada satu sistem yang baik, matlamat seperti sangat rapuh dan aku rasa tak banyak cita-cita kau akan dapat capai dengan cara macam ini. perlu ada strategi yang baik dan berkesan.

apa yang penting pagi esok bila bangun aku sentiasa berjaya melakarkan satu peta dunia yang baru. tiap-tiap pagi la boleh dikatakan. haha

aku sangat serabut semester ini! tak boleh chill

Monday, 18 May 2009

kelebihan vs kekurangan = sama aje

hai dude! (hai pd babe juga)

ah. lama tak update blog. seperti biasa, alasan malas campur sibuk menjadi pilihan utama. tapi memang sibuk pun. jadi itu dikira sebagai alasan atau apa? asalan mungkin. seperti titik asalan pada graf pula. huhu

ada sapa-sapa boleh merungkai persoalan "kenapa manusia perlu ada perasaan cemburu, iri hati dan hasad dengki"? cemburu disini bukan melibatkan skop cinta tapi diluar daripada itu. maksudnya cemburu melihat kelebihan orang lain. seperti contoh cemburu terhadap rakan sebaya yang hebat bermain guli. itu contoh saja tapi kau boleh saja buat contoh benda lain. jangan ikut aku. kenapa mesti cemburu dengan dia yang terer main guli? pada aku tak perlu sebenarnya kita cemburu dengan kehebatan dia sebab kita juga mungkin ada kelebihan tersendiri. mungkin kita hebat dari dia dalam adat istiadat permainan kona-kondi. sapa tahu kan?

jadi sifat cemburu tu tak perlu sebenarnya walaupun hakikatnya kau memang cemburu. tapi kau boleh tukar perasaan cemburu tu kepada pemangkin untuk kau jadi lebih hebat dari dia yang sememangnya hebat pada kau. tapi bersaing la secara sihat. jangan bersaing secara sakit. jika kau jatuh sakit stop sekejap. dah sihat baru sambung bersaing. baru sihat persaingan tu. macam bangang saranan aku ni. haha

tapi apa-apa pun aku mahu jadi lebih hebat dari orang yang aku rasa cukup hebat di mata aku!
kita mesti hebat dan aktif dari segala aspek baru kita akan dipandang tinggi. tapi jangan riak bila sudah hebat. ikut resmi padi adalah sentiasa terbaeekk!!!

chill-lah!

Saturday, 9 May 2009

cepat panas

hari ini tidak banyak perkara yang aku lakukan. jadi perkara yang aku tak lakukan mestilah lagi banyak. haha

petang tadi lepak sendirian dekat taman. lihat orang main futsal dan badminton. aku? hanya main jongkang-jongket. haha. masa seronok lihat gelagat orang aku terfikir apa perbezaan zaman dulu dan zaman sekarang? bukan zaman n
eolitik atau pun zaman paleolitik tu. maksud aku zaman mak ayah kita dengan zaman kita. apa bezanya? jangan kata masa, fesyen ataupun warna televisyen. cuba lihat dalam konteks yang lebih luas. aktifkan sedikit otak kamu. aku rasa yang bezanya adalah cara didikan.

jika lihat dari sudut didikan banyak beza zaman dulu dengan zaman sekarang. kita selalu dengar cerita orang tua-tua dulu cukup bengis dan garan
g. pantang silap sikit mesti hinggap "roti panjang" tak pun pelempang jepun kat badan. cikgu-cikgu zaman mak ayah kita dulu pun begitu. garang yang amat! semua murid takut serta amat hormat. semua murid dengar kata. tak berani lawan guru. kredibiliti seorang guru untuk mendidik anak bangsa terserlah. tapi itu zaman mak ayah kita. zaman dulu.

zaman kini, zaman kita. bagaimana?

seperti sudah menjadi sesuatu yang normal lihat remaja bertindak liar jika ditegur. pantang kena marah mesti akan angin satu badan. begitu juga di sekolah. pelajar seperti sudah tidak takut terhadap guru yang garang. silap hari bulan guru juga yang kena maki balik. tiada lagi istilah hormat. dashyat sungguh aura remaja sekarang. orang kata biasalah zaman muda ini darah cepat panas. tapi zaman mak ayah kita tak wujud ke zaman remaja? mereka lahir-lahir terus jadi dewasa tanpa lalui zaman remaja dulu? mustahil. jadi apa beza remaja mak ayah kita dengan remaja masa kita? ramai orang beritahu cara didikan zaman dahulu sudah tidak relevan buat masa sekarang. pada aku itu tidak tepat. sedikit tersasar.

Chill la!!

secara psikologinya (tanpa merujuk mana-mana pakar, hanya teori sendiri, haha), seorang anak itu boleh sahaja dimarahi, mengakui kesilapannya dan menerima, jika mereka jelas sebab mereka di marahi. tapi, kebanyakkan anak-anak zaman sekarang, keliru mungkin, apa salah mereka. sudahlah kurang masa bersama ibu bapa, apabila berjumpa, anak-anak terasa seperti ingin bermanja, tapi disangkakan mengada-ngada dan dimarahi pula.

frust bercampur keliru kena marah (jerit2 kenapa-kenapa??!! sambli hentak2 tangan pada lantai!!)

jika zaman dahulu, nilai-nilai kekeluargaan dan betapa eratnya silaturahim itulah yang membuatkan seorang ibu dan bapa marah. kerana sayang pada anak-anak. kerana ingin mendidik anak-anak. tapi zaman sekarang nilai-nilai itu seperti semakin pupus. tiada usaha untuk memperbaiki jauh lagi mahu memantapkan. tekanan kerja yang tidak henti. kepenatan mencari rezeki. kurang masa beriadah bersama famili. semua ini mungkin penyumbang kepada punca marah. hidup yang menekan. hati jadi kurang sabar. jadi, tidak mustahil jika kita marah orang lain hanya disebabkan oleh tekanan hidup. kita marah bukan sebab sayang atau mendidik!

entahlah, perasaan seperti ini aku dapat kesan hanya apabila wujud perasaan marah. samada marah terhadap orang di sekeliling, atau marah pada diri sendiri. perasaan tidak puas hati ini kebanyakkannya wujud disebabkan oleh tekanan hidup.

semua orang boleh marah-marah. marah memudaratkan atau marah mengelokkan.

jadi, marah kerana sayang?

P/s: maaf entri kali ini agak panjang. tiba-tiba banyak pula idea timbul. haha!

chill~

Wednesday, 6 May 2009

NWNC

hi. simple saja aku menyapa kali ni. (itu pun nak bgtau ke? haha!)

setelah lama memeram idea dan memendam rasa, sudah tiba masanya aku meluahkan apa yang tersorok dalam benak fikiran. satu idea yang agak chill bagi aku. jadi entry kali ini merupakan perintis kepada KATEGORI yang baru untuk blog ini iaitu Ideas.

ok. kembali ke pangkal tajuk. idea ini sebenarnya sudah lama timbul. tapi mungkin banyak halangan secara siaran tertunda menenggelamkan semula idea ini. hari baru ada masa mahu bentangkan idea yang super chill ini.

ideanya begini. aku mahu tubuhkan satu kelab yang diberi nama NWNC. kelab ini terdiri daripada kesemuanya lelaki. perempuan tidak akan dibenarkan sama sekali menyertai. hanya lelaki mempunyai simptom-simptom seperti dibawah saja akan diberi keahlian:
  • jiwa kacau
  • jiwa luka
  • inginkan kebebasan
  • sukakan aktiviti extreme
  • mahu enjoy sepuas-puasnya
kemasukkan ahli akan ditapis dengan teliti. penapis paling halus akan digunakan pada hari pendaftaran ahli nanti.

bila ada kelapangan semua ahli akan berkumpul. the rule is simple! no topics on women! ahli boleh bersembang tentang apa saja tetapi bukan berkaitan wanita, perempuan, gadis atau apa saja yang berkaitan. kalau tentang ibu tak mengapa lah. dibenarkan. tapi mungkin hanya pada hari ibu saja. haha

aktiviti kelab ini lebih kepada aktiviti yang over extreme dan gila-gila. moto kelab adalah "who cares on us dude?!! we're single and strictly not available!" - No Women No Cry Club. hahaha!!

best tak idea aku? pendaftaran ahli dibuka sekarang! cepat daftar sebelum ada yang berjaya mencairkan hati kamu..

P/s: keahlian adalah seumur hidup tetapi akan terbatal secara automatik sekiranya ahli sudah mendirikan masjid. hehe.. XD

Monday, 4 May 2009

ragam yang pelbagai

salam buat kamu yang membaca. balas la. jangan buat muka kerek!

sudah lama aku tak update blog. bukan sibuk cuma malas dan tak tahu mahu cerita tentang apa. seperti sudah kehabisan idea. tidak banyak perkara yang aku belajar kebelakangan ini mungkin. hurm. apa aku nak cakap ni ye. tadi seperti biasa bila aku keboringan dikala assignments menimbun aku suka buang masa layari blog-blog orang. sebelum ni aku ada post cerita pasal blog orang yang suka cerita pasal hidup seharian. (sila lihat entry 'seperti bangsat') berlatar-belakangkan muzik yang slow ala-ala jazz gitu aku baca kisah mereka ini. tak tahu mahu ulas macam mana. rasa seperti seronok yang beronok-ronok baca kisah mereka kali ni. haha! seperti dapat rasa luahan perasaan mereka dengan telus. macam-macam perasaan aku dapat selami. sedih, gembira, cemburu. entah kenapa mesti aku rasa semua tu. tak pasti.

haihh! jadi sesi luahan perasaan pula kali ni.

enough! tak chill la emo-emo.

setuju?

Saturday, 25 April 2009

pasangan

hari ini aku seperti mahu bercakap soal pasangan. kebiasaannya aku tidak minat mahu sentuh soal seperti ni. pernah furst. malas mahu buang masa lagi dengan perkara yang belum pasti pengakhirannya. tapi agak seronok jika bercerita tentang watak dan perwatakan pasangan yang kita impikan. aku agak ini adalah kemahuan majoriti lelaki terhadap pasangan lah.

sopan. lelaki biasanya suka wanita yang sopan dan lemah lembut dalam setiap kelakuannya. bukan control!! itu palsu. sifat lemah lembut dan sopan santun melambangkan watak sebenar kaum hawa. kelihatan ayu dan tertib tanpa prasangka. wanita seperti ini mempunyai kuasa mencairkan hati lelaki yang keras macam ais batu dalam fridge!! amat hebat. jika muka saja cantik tapi tiada adab, lelaki akan pandang juga tapi akan menyesal kemudian hari.

cantik dan cun. ramai wanita kata lelaki hanya pandang wanita yang cantik dan cun serta hot! betullah tu. sudah lumrah setiap manusia sukakan kecantikan. lelaki bukan memilih tapi hanya mencari yang terbaik bagi diri sendiri. cantik tak semestinya rupa saja. budi pekerti, sikap, adab dan cara wanita pun kena cantik. lelaki mengambil calculator kira semua itu. tak boleh guna sempoa, main congak saja. jika rupa saja cun perangai tunggang terbalik, tiada sifat sopan santun lelaki pandang kau pun sekilas saja lah. tak lama. cinta sesaatku bak kata band matta dalam lagu ketahuan. huhu

matang. majoriti lelaki suka wanita yang matang. matured lah. pe'el kebudak-budakkan ini sungguh membencikan dan merimaskan! childish biasanya gadis bukan wanita. wanita sudah matang dan mempunyai sifat manja. bagi lelaki wanita yang matang memudahkan. tidak me"migraine"kan kepala hotak. mempunyai sikap understanding dan prihatin yang amat tinggi. pada aku lah, wanita yang matang tidak memperbesarkan perkara yang remeh temeh. hanya cool setiap masa. baru lah chill.

penampilan. cara pemakaian wanita juga dititik berat oleh lelaki. pada aku cukuplah sekadar mengenakan penampilan yang sopan, simple dan matang. jika kau sememangnya sopan santun lagi bagus sebab ianya turut mempengaruhi penampilan diri kau. penampilan sebenarnya is not a big deal pada aku sebab itu semua flexible. boleh dibentuk kemudian. karekter diri lagi penting daripada penampilan. karekter kita melambangkan siapa kita. tak boleh sembunyi dan hipokrit.

kesimpulannya, wanita seperti ini sudah cukup sempurna bagi lelaki:-

1. sopan santun
2. cantik, cun dan hot!
3. matang
4. penampilan kemudian, tapi jangan lah terlalu selekeh pulak! haha



P/s: apa-apa pun lihatlah diri kita dulu sebelum mahu lihat orang lain. jika lihat orang utan tak mengapa mahu lihat diri kita kemudian. hahaha

Friday, 24 April 2009

seperti bangsat

aku mengucapkan selamat pagi kepada kau. sila balas

tak tahu kenapa pagi ni aku seperti memperoleh masa tambahan untuk melihat-lihat blog orang sedangkan masih belum tido lagi sejak semalam. terpaksa bersengkang mata bagi mengelakkan terlepas exam site surveying procedures pagi ni. itulah akibat tido lambat. aku saja melihat-lihat blog orang dan beberapa perkara dapat aku simpulkan seperti tertera dibawah :

1. blog kamu memang mcm bangsat! bukan mahu menilai tapi itulah hakikatnya pada aku. bukan juga mahu kata blog ini bagus, blog ini tak kurang juga sifat kebangsatannya tapi

2. pada aku blog adalah professional. tempat untuk berkongsi pendapat dan pandangan yang rasional. bukan tempat bercerita soal perasaan cinta kau pada si dia. juga bukan tempat cerita kisah hidup kau seharian. siapa kisah dengan apa yang kau lakukan seharian? aku tak faham. jika ikut logik aku rasa tak ramai orang peduli. malah mungkin orang agak muak baca kisah kau nanti.

3. secara randomnya aku dapati banyak blog buat seperti itu. pada aku blog yang bagus adalah blog yang mempunyai unsur-unsur tukar pendapat, perbincangan dua hala serta perkongsian idea. nyatakan pandangan dan pendapat kau berkenaan dengan sesuatu isu. apa-apa saja. mungkin dari apa yang kau nyatakan itu pembaca bersetuju ataupun mereka mahu nyatakan pendapat tersendiri. bangkang mungkin. dari situ wujud satu perbincangan dan kau boleh nilai secara keseluruhan kemudian. baru seronok!

4. akhir sekali aku mahu mohon maaf jika ada diantara kau yang terasa. aku faham. blog kau hak kau lah mahu tulis apa pun. itu cuma pendapat dan pandangan aku saja tentang blog. kalau kau setuju aku happy lah. kalau tak setuju tak mengapa. teruskan saja penulisan dengan gaya kau tersendiri. aku tetap lihat blog kau jika ada kelapangan..

P/s : maaf jika pengunaan kata bangsat itu agak kasar bagi kau. itu cuma mahu menunjuk ekspresi diri aku terhadap sesuatu. tiada niat lain pun

Wednesday, 22 April 2009

bunga rose yang layu

sudah lama aku tak menulis. sibuk dengan aktiviti yang gila. baru hari ni ada masa terluang menulis semula. rasa seperti baru sembuh dari kecederaan yang separa parah sakurah. (para-para sakura XD) kepala gila sudah mulai bercambah. perlu cuba kawal selia ni. ok. sudah elok

bila baca balik entry yang lepas2 rasa semacam perasaan yang entah apa2. mcm bodoh pun ada. apa yang aku tulis sebelum ni? mcm bangang! haha. tapi ada juga yang pada aku memberi manfaat pada kau yang baca. tapi bukan karangan aku la. aku cuma tekan Ctrl+C dan Ctrl+V pada papan kekunci bila terpandang artikel2 yang sangat bagus dan menarik perhatian. niat aku hanya untuk berkongsi. kalau kau baca kau faham. bagus la

melihat sekuntum bunga rose layu dalam botol air mineral 500ml yang berisi air kosong campur panadol sebelah komputer aku. perlu buat begitu kata bazlan kalau mahu bunga tu terus segar. tapi makin layu aku lihat. makin tak bermaya. haha. entah la. mungkin aku salah cara agaknya


cun juga bunga mawar ni. bila sudah layu jadi lebih abstract. seolah mempunyai maksud yang tersendiri bila pandang lama-lama. misteri..

bunga rose tu aku peroleh masa menjayakan pementasan teater "apo kono eh jang" anjuran EDS. pertama kali dapat bunga rose seumur hidup. tapi macam pelik je kan? mcm janggal..hmm..muahaha

Wednesday, 8 April 2009

Ibu..Ummi..

Bermulanya satu cerita...

Ruang yang tadi terang benderang, tiba-tiba menjadi gelap (suspenn!!). Hajat di hati ingin membaca sebelum melelapkan mata terpadam dek kegelapan malam.Aku* bingkas bangun dari katil, menuju ke pintu. Tujuan di hati ingin meninjau ke bilik anak-anak.



" Tentu mereka sedang tidur lena.." getus hati sambil tangan meraba mencari tombol. Namun...

" Ummi, Kak Long dan Kak Ngah tak boleh tidur.. ada nyamuk..panas pula tu." Belum sempat pintu bilik dibuka, anak-anak lebih dulu menyua muka. Terpisat-pisat mereka mengesat mata. Dalam kesuraman cahaya bulan purnama yang masuk menembusi tingkap bilik, aku mendorong mereka ke katil. Suamiku kebetulan tiada di rumah kerana berprogram di luar kawasan.

" Kak Long dan Kak Ngah tidur dengan Ummi ye...elektrik tak ada malam ni ."

Oleh kerana masih mengantuk, mereka menurut sahaja tanpa banyak bicara. Aku mengambil majalah yang tadi ingin dibaca, kujadikan kipas untuk menyejukkan sedikit pusaran udara sekitar bilik kecilku.

" Kak Long dan Kak Ngah tidur ye, Ummi tolong kipas. Nanti sejuk sikit.." Aku berkata. Sempat telinga mendengar dengungan si nyamuk. Sambil mengipas, aku membuka mata luas, kalau-kalau ada nyamuk yang datang hinggap di tubuh anak-anakku..kasihan mereka. Terpaksa melelapkan mata dalam keadan tidak selesa begitu.


Itu di dunia...Entah mengapa sambil mengipas dan menampar nyamuk yang hinggap seekor dua, fikiran melayang mengenang keadaan di akhirat sana.


Di sini, aku masih boleh menjadi 'penyelamat' anak-anak dari situasi yang tidak menyenangkan. Mereka juga tetap mencari Ummi mereka ini untuk mengadu nasib diri. Bagaiman di sana nanti ? Mampukah lagi aku menjadi penyelamat mereka dari terjunam ke lembah neraka...Na'uzubillah. Dan, adakah anak-anakku mencari Ummi ini sekadar untuk menagih janji..


" Dulu di dunia, Ummi kata Ummi sayang kami. Sekarang ini kami minta bukti ".. mungkin itu jerit mereka. Di depan titian Sirat menanti..di bawahnya jurang neraka berapi.

" Kami tak bersalah, Ummi kami yang menjadikan kami tidak solehah..Salah kami tidak ditegur, silap kami tidak diperbetul. Lantas, kami terus dengan diri sendiri..Pakaian kami tidak ikut syariat. Ummi kata, tak mengapa kerana kami masih belum dewasa. Solat kami culas, Ummi kata tak mengapa. Dah baligh kelak, baru Ummi galak. Gelak tawa kami berdekah-dekah. Ummi buat tak endah. Ummi kata, tak mengapa. Dah besar nanti, baru Ummi menyapa..jangan begitu bila ketawa."

" Namun belum sempat Ummi menegah, Ummi lebih dulu meninggalkan alam ini. Kami dah biasa begini, terus dewasa tanpa panduan ilahi. Mari Ummi, terjun bersama kami..selayaknya kita di sini " kata mereka lagi, lantas pantas mencapai tanganku ke tepian api..


Astaghfirullah..Aku terjaga dari lena. Tertidur rupanya. Ku toleh ke sisi, anak-anak masih dibuai mimpi. Bilik yang tadi suram, telah kembali terang. Terngiang-ngiang lagi 'jeritan' anak-anak dalam mimpiku tadi. Perlahan-lahan aku bangun. Sementelah, belum masuk Subuh, aku ingin munajat pada Ilahi, mohon kekuatan dan petunjuk. Jangan 'peristiwa' dalam mimpi menjadi realiti.

Untuk renungan wanita bergelar ibu dan bakal ibu,

kamu sekian lama berbangga kerana syurga di bawah telapak kaki kamu, namun sepatutnya kamu lebih dulu insaf, kerana syurga atau neraka seorang anak, kamulah pencorak pertamanya.
Buat kaum adam juga, kamu juga lah penentu syurga mahupun neraka bakal isteri dan anak-anak kamu kelak. semoga kita sama2 beroleh manfaat

Pesanan Ku - P/s/k: korg dah cukup matang, korg ade otak, pk la sendiri..

*"aku" dalam cerita diatas bukan aku. aku ne lelaki dan masih bujang!!

sekadar berkongsi saja,

Monday, 6 April 2009

nasib kita..salah siapa?

aku yakin semua rakyat Malaysia sedar akan peralihan kuasa yang berlaku baru-baru ini. aku pun sedar. setelah lama memerhati dan boleh membuat penilaian dengan matang, terus-terang dapat aku katakan disini, aku cukup resah dan cemas! resah dengan keadaan Malaysia sekarang. resah dalam banyak aspek. dari aspek ekonomi mungkin aku kurang terasa. aku kurang peduli. tapi jika dari aspek politik aku cukup peka dan sensitif! orang lain pun sama

kenapa?

sebab pada aku politik boleh menentukan golongan manakah kita akan tergolong masa diakhirat kelak. syurga atau neraka. puncanya mudah. pemimpin dan yang dipimpin. aku akui, selain agama, politik juga perlu bagi menjamin kemajuan ummah sesebuah ketamadunan. malas mahu ulas lebih lanjut tentang politik kerana aku kurang arif dalam sejarah politik tapi aku yakin dalam islam, sejak zaman pemerintahan Rasulullah SAW lagi pun sudah ada politik. tanpa politik keadaan mudah jadi kucar kacir. tiada kawalan

tapi..

keadaan sekarang sudah berbeza. terbalik. politik lah yang mengkucar kacirkan semua. bukan menyatupadukan. ada yang menindas dan ditindas. bukan mahu menyalahkan atau menuding jari pada sesiapa. cuma aku keliru. kenapa perkara ini berlaku. dimana silapnya? apa puncanya?

jika kembali kepada agama islam, diri sendiri lah puncanya. tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu kecuali kaum itu sendiri yang mengubahnya. ayat ini mengekspresi bahawa usaha untuk berubah adalah sesuatu yang penting dan mustahak. tanpa usaha kita tak akan kemana. diam disitu saja. dalam islam juga diberitahu cara dan peringkat-peringkat untuk mewujudkan sebuah institusi yang berjaya. institusi itu negara contohnya. untuk membina sebuah negara yang berjaya dan islamik perlu ada langkah-langkahnya. pertama, perlu mula dari diri sendiri. tanamkan islam dalam diri. kemudian baru keluarga dan pergi kepada masyarakat dan akhir sekali negara. (lebih kurang begitu lah peringkatnya. maaf jika salah!! sila betulkan.) barulah negara yang islamik berjaya diwujudkan.

aku hairan melihat orang asyik menyalahkan orang lain. mahu sebuah pemerintahan yang islamik tapi melihat dan asyik mengkritik orang lain. risau kerana orang itu akan menghancurkan impiannya. kenapa tidak lihat saja diri sendiri? sudah cukupkah usaha mahukan sebuah negara yang islamik dan aman? jika tiada lagi jalan yang boleh diusahakan, tawakal saja kepada Allah SWT. berserah itu jalan terakhir. itu yang sebaiknya. kita sudah lakukan yang termampu. selebihnya bukan kemampuan kita. berserah saja lah

kita sebagai yang dipimpin buatlah keputusan yang bijak dan matang dalam memilih pemimpin kerana pemimpin mampu meletakkan kita ke syurga mahupun neraka. peranan kita memilih pemimpin yang layak untuk memimpin juga akan dipersoalkan diakhirat kelak.
jangan hipokrit. jangan gadaikan prinsip diri dan masa depan hanya kerana kepentingan peribadi dan kroni yang hanya bersifat sementara. apa-apa pun, semua dan segalanya bermula dari diri kita

hanya pandangan ku,

Tuesday, 31 March 2009

2 day bukan dua hari tapi hari ini

hari ini lain sedikit. rasa lega bercampur malas mahu berfikir. ingin berehat dengan aman setelah beberapa hari menderita. malas mahu buat apa2. hanya mahu...

~tido.

~kumpul semula semua tenaga yang hilang.

~susun masa dengan lebih berkualiti.

~bersama dengan kawan2 yang gila2.

itu saja untuk setakat ini. malas mahu fikir lagi.
mata sudah berat. katil sudah melambai
aku mahu tido sekarang!

Friday, 27 March 2009

love sucks

ampunkan patik.

tajuk entry ini mungkin agak kuang asam. patik tak berniat mahu mencetuskan pandangan yang sebegitu masam lagian patik teramat obses pada sesuatu yang masam semacam cuka dan asam boi. terkena badi mengidamkah patik? tidak. patik masih belum berkahwin pun. nanti sudah sampai seru akan patik jemput. usah khuatir pada yang saving duet tu. akan patik pastikan kamu dapat tapau sekali di kenduri kahwin patik nanti. (plastik beg, polysteryne bawak sendiri. tak akan disediakan. maaf!)

tajuk entry diatas hanya merupakan antara gambaran setiap mahkluk tuhan yang pernah frust dalam arena pengkapelan. patik bercerita berdasarkan dari pengamatan patik selama beberapa purnama serta pengalaman patik sendiri (jiwa kaco!). tiada rujukan mana-mana pihak, dari internet mahupun dibahagian rujuk dan cerai pejabat agama daerah kuala sepetang. hanya pandangan patik tersendiri

dah. panjang pula mukadimmah patik ini

baiklah. patik mulakan ye. bersiap-sedialah tuan hamba sekalian!! cheese!!

selalu juga patik dengar keluh kesah orang2 yang baru kapel pastu putus ditengah jalan. macam2 ungkapan yang telinga patik dapat tangkap dan seterusnya lakukan kunci mati. macam contoh..'love sucks!', 'f**k love!' dan macam2 lagi la. sume hodoh2 bunyinya. patik pun mula berfikir secara maskulin. kenapa mesti cinta yang disalahkan? patik pun kurang paham. even patik sendiri penah meluahkan kata2 sebegitu rupa hodohnya. teruk juga patik ini ye. tapi sekarang patik sudah insaf. sob3.. T_T

patik amat hairan kenapa cinta yang dimaki? yang dibenci? bukan ke cinta itu satu anugerah yang tak ternilai dari Yang Maha Menyintai? kalau cinta disalahkan, itu sudah tak menghargai mahupun bersyukur. jauh sekali mahu berterima kasih. cuba bayangkan jika tuhan menarik kembali nikmat perasaan cinta dari kita, seperti apakah kita? jiwa kita akan kosong. seperti mayat hidup. tak ada perasaan. yang ada hanyalah perut boroi.

jadi. pada patik mudah

yang patut dipersalahkan adalah orang yang berkapel itu sendiri. bukan cinta. (ampunkan patik kalau ada yang terasa diulu hati) kalau mahu maki atau benci, sepak dan terajang saja pasangan dengan sepenuh hati tanpa keraguan. pastu jangan kapel2 dah. jumpa yang berkenan dihati terus kahwin. kapel saja lepas kahwin. bebas mahu buat apa saja

itu saja pandangan ikhlas patik mengenai isu ini. harap kamu juga punyai pandangan yang tak kurang positifnya.

silalah hadiahkan patik ular paling panjang didunia, ulasan.

"Yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu datangnya dari kelemahan hamba sendiri."

sekian