Latest Entries »

Thursday, 5 February 2009

Tentang Aku, Bukan Tentang Bulan

Kali ini aku akan cuba untuk mengupas sedikit sebundle tentang diri aku yakni bukan mengupas kelapa kerana aku bukanlah kelapa seperti yang digembar-gemburkan tetapi aku adalah aku yang mempunyai kepala dan bukannya kelapa. entri kali ini lebih menjurus kepada mengutuk keras diri sendiri. aku akan eleborate lebih lanjut tentang segala persoalan yang bermain di benak fikiran korg apabila melihat keanehan diri aku ini.

bagi sesiapa yang hilang ingatan or kurang daya ingatan. aku repeat balik. nama yang tertera dalam pasport antarabangsa aku adalah Abdul Muhaimin B Mansor. orang bese jerit-jerit nama aku bila melihat kelibat aku adalah amin..!! amin...!! mcm la aku baca doa time tu. haha. mungkin dorg mendoakan kebaikan buat aku. (T_T)?? *terharu campur keliru*

baiklah. aku akan senaraikan seberapa banyak pekara yang korg akan menyampah tentang aku. kire bila korg nampak aku korg rasa nak bakar je aku hidup2.

1. aku suka membongakkan orang. aku pun tak tahu kenapa aku suka melakukan sedemikian rupa. cume aku dapat rasa satu perasaan yang begitu mengkagumkan apabila aku dapat memperbodohkan orang. aku buat dia percaya hidup-hidup berkenaan dengan ape yang aku perkatakan even orang yang mati pun boleh hidup balik bila dia percaya cakap aku. haha. tipu. penah sekali aku kelentong kawan aku cakap aku dah putus dengan awek dia then dia percaya. dah la tu awek dia cemano pulak aku buleh clash dengan awek dia?? couple pun tak..haha. memperbodohkan orang ne buat aku rasa hepi tengok orang tu terpinga-pinga diperbodohkan oleh aku. dan biasanya aku rasa kesepian yang amat sangat bila orang yang aku perbodohkan tu tak tegur aku dah lepas diperbodohkan. (T_T)

2. aku suka menyusahkan orang. menyusahkan orang dalam erti kata lain meng"complicated"kan orang. bukan apa. aku cuma tak senang duduk melihat orang yang duduknya senang-lenang or tanpa melakukan sesuatu untuk duduk. macam kita menduduki peperiksaan jugak kan. kita mesti susah payah study untuk senang dikemudian hari. tul tak? so before dia duduk aku akan pastikan dia susah dulu. pepatah melayu "bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian" pun setuju dengan sifat aku yang suka menyusahkan orang ne. haha

3. aku boros. aku sedikit obses dengan duit. pantang ada duit dalam tangan mesti duit tu akan aku tukarkan dengan barang. mudahnya duit itu pergi meninggalkan aku. aku tak pasti apa salah aku. salahkah aku mempunyai duit?

4. aku suka minum kopi. aku addicted pada kopi ini sejak aku kenal ape itu kopi. kopi ne merupakan salah satu kenangan pahit dalam hidup aku sebab aku penah ratah kopi macam ratah milo. pahit sungguh!!

5. aku suka buang masa dengan berangan. berangan buat aku rasa hidup aku ne lebih bermakna kerana hidup aku penuh dengan aktiviti. tak ada satu pun masa aku tak buat apa-apa. kadang-kadang dengan cara ini lah aku dapat idea untuk melakukan sesuatu yang bodoh mahupun bijak tanpa rasa sesal dihati.

6. aku seorang yang pemalu. aku tak nafikan hal itu. aku pun tak tahu kenapa aku ne pemalu. apa yang aku nak malukan pun aku masih tak dapat jawapan bocornya lagi hingga hari ne. tapi aku buleh jadi tak tahu malu bila perasaan malu aku tu hilang hingga sampai satu tahap perkataan malu itu sendiri pun aku dah tak tahu ape maksudnya. haha

7. aku seorang yang pendiam. tapi aku boleh jadi gila dalam sekenyit mata. so berhati-hati.

8. aku suka emo. emosi aku mudah terganggu seketika.
tapi aku cepat cool down and act normal dalam senafas. tapi aku jadi tak normal bila aku mula emo. dan aku tak berminat join mana-mana group emo gothic ke hape.

9. aku suka ketelitian. aku tak suka ada cacat cela dalam apa-apa pun. kesempurnaan itu amat penting pada aku. selagi tak sempurna selagi tu aku menggila!

10. aku suka pentingkan diri sendiri. aku tak suka pentingkan orang lain sebab orang lain tak penah pentingkan aku. so apa yang penting adalah diri aku bukannya diri kau.

11. aku suka memberi pandangan atau pun kritikan yang tak membina. yang melemahkan semangat. yang membina dan memberikan semangat pun aku boleh bagi. terpulang pada mood aku pada masa itu.

12. aku adalah vice-versa thinker. so hati-hati bila keluarkan statement. benda baik boleh jadi buruk dan benda buruk boleh jadi lebih buruk. haha

Sesaat Di Dunia

Kenapa kini kita manusia terkejar-kejarkan dunia hingga terabai agama?Adakah kita lupa?
Memang diakui dunia itu masih dalam keperluan kita...Nabi sallallahu alaihi wasallam sendiri masih mengisi keperluan dunianya tetapi tidak sampai mengabaikan akhirat. Masih ada satu lagi kehidupan yang kekal iaitu akhirat yang Allah janjikan balasannya, amatlah indah jika cukup amalan kita. Pernah saya terbaca, jika kita memasukkan kehebatan dunia maka tercabutlah kehebatan Allah dari hati kita. Astaghfirullahalazim.
Bukanlah bertujuan untuk meminta kita terus meninggalkan segala urusan dunia tetapi wajar kita iringi urusan dunia itu dengan urusan akhirat. Kita perlu mengadaptasikan agama itu dalam kehidupan. Kita tidak dapat memisahkan kedua-duanya jika kita mahu keselamatan di akhirat kelak.

Adakah bergetar hati kita jika disebutkan kalimah Allah di hadapan kita? Adakah mengalir airmata kita jika dibacakan segala kisah perjuangan dan jerih payah mereka,para sahabat dalam menyampaikan agama?

Tetapi bagaimana pula jika didengarkan lagu-lagu yang syahdu?

Putus cinta?
Jatuh cinta?
Pasti terbuai-buai hati kita terasa seperti lagu tersebut menceritakan kisah kita sehingga adakalanya menitiskan air mata.
Bagaimana kita terleka dari mengingati mati?
Bagaimana kita terleka dari mengingati akhirat?
Bagaimana kita boleh meletakkan dunia itu matlamat pertama?
Jawapannya,muhasabah diri kita kembali...

Adakah kita sering berfikir tentang kebesaran Allah?
Adakah kita sering menceritakan kebesaran Allah?
Hati itu memerlukan makanan rohani. Apakah makanan rohani kita?
Pelbagai amalan yang boleh kita lakukan,contohnya membaca Al Quran. Al Quran itu ibarat setitis air yang apabila dititiskan dari hari ke hari ke atas batu maka berlubanglah ia. Begitu jua Al Quran, jika dibaca sentiasa maka, akan mendapat nur hati kita dengan izin Allah.
Kadangkala, apabila kita berkumpul bercerita tentang kebesaran Allah,bukan saja tujuan kita untuk menyampaikan tetapi jua memberi peringatan kepada diri sendiri.Syaitan akan sentiasa menggoda kita hingga ke akhir kalam.

Mengucapkan kalimah syahadah itu begitu mudah bukan? Tetapi apabila di akhir kalam, syaitan semakin kuat menggoda kita supaya lalai mengucapkan kalimah itu. Jadi, bukanlah semudah yang disangka untuk mengucapkan kalimah itu.Barangsiapa dapat mengucapkan kalimah itu di akhir kalamnya, maka wajiblah syurga baginya.
Tetapi bagaimana jika kehidupan selama ini kita biarkan nafsu dan syaitan menguasai hati dan tiba saja di akhir kalam kita mahu mengucapkannya? Mungkin terjadi dengan izin Allah tetapi segala penentu di akhir hayat kita ialah sebanyak mana amal kita dan bagaimana iman kita. Itulah segala penentu di akhirat kelak yang memang pasti muncul dalam beberapa ketika kita hidup di dunia...

Sama-samalah kita muhasabah diri,ambillah beberapa saat yang ada untuk merenung sedalam-dalamnya keadaan kita di dunia sebelum dipindahkan ke alam yang kekal abadi.
Hisablah dirimu sebelum kamu dihisab kelak, dan timbang-timbanglah amalan kamu sebelum kamu ditimbang kelak...

dipetik dari iluvislam.com